Recerca

Grups de recerca / Comportament polític i electoral

 • Grups de recerca
  • Comportament polític
   i electoral
  • Ciutats i Persones
  • Elits i Partits
  • Seguretat
 • Sondeigs i dades
  • Sondeigs
   • Sondeigs d'Opinió Catalunya
   • Observatorio Político Autonómico OPA
   • Manifest qualitat enquestes
  • Dades electorals
   • Resultats electorals a Catalunya
   • Resultats electorals a Espanya
  • Banc de dades de càrrecs electes:
   dones i homes protagonistes
   a les institucions democràtiques
 • Projectes I+D+I
 • Suport a la recerca
  i la formació
  • Beca de col·laboració en la recerca
  • Ajut a la recerca sobre els governs locals a Catalunya
  • Ajuts d'iniciació a la recerca
  • Ajuts d'iniciació a la recerca
   en govern local
  • Beques de formació d'investigadors i investigadores
  • Programa de pràctiques professionals en col·laboració amb la UAB
  • Programa de pràctiques professionals del MMP
  • Programa de formació
   en pràctiques en col·laboració
   amb universitats estrangeres
  • Estades d’estudi
 • Workshops
 • Participació en activitats
  de recerca externes
  • Participació
  • Col·laboració

Grups de recerca / Comportament polític i electoral

El grup d'estudis sobre Comportament Polític i Electoral té com a objectiu principal l'anàlisi de les actituds i dels comportaments polítics de la ciutadania en el marc d'un sistema polític multinivell com l'espanyol, on les dinàmiques polítiques a nivell estatal conviuen i interaccionen, entre d'altres, amb les dinàmiques pròpies de les arenes electorals autonòmiques, en un procés permanent d'influència mútua. En aquest procés, la tendència a la continuïtat en les actituds politiques bàsiques de la ciutadania, experimenta una tensió continuada cap al canvi, fruit de l'evolució variable dels esdeveniments econòmics i socials, moltes vegades d'un abast planetari, però sobretot del desplegament del propi procés polític, dintre del qual les relaciones entre electorats i partits hi exerceixen un paper destacat.

Coordinadora: Lucía Medina (medinall@diba.cat)
El grup té el reconeixement de Grup de Recerca Emergent de la Generalitat de Catalunya
(2014 SGR 1118) 

2016


P
ublicació
Medina, Lucía. 2016. “Crisis, changes and uncertainty: Spanish party system after the Great Recession”. Portuguese Journal of Social Science, 16 (2).

Publicació
Marcet, Joan i Lucía Medina. 2016. “Les élections du 27 septembre 2015 au Parlement de Catalogne. Antichambre d’un nouvel état indépendant?” Pôle Sud. Revue de science politique de l’Europe méridionale, 44 (1), 153-163.

Participació al XII Congreso Español de Sociología “Grandes Transformaciones Sociales, Nuevos Desafíos para la Sociología” celebrat a la Universidad Laboral de Gijón el 30 de juny, i l’1 i 2 de juliol de 2016.
Presentació de la ponència Clase e ideología en España, 1986-2016, a càrrec de Lucía Medina.

Coorganització de la sessió Anàlisi de resultats del referèndum sobre el “Brexit”
Sessió organitzada per l'ICPS i el COLPIS i celebrada el 4 de juliol al Pati Manning.

Coorganització de la sessió Eleccions Generals 2016. Anàlisi de resultats
Presentació de la sessió a càrrec de Joan Marcet.
Sessió organitzada per l'ICPS i el COLPIS i celebrada el 22 de juny al Pati Manning.

Participació de Lucía Medina com a relatora a la III Jornada de Comportament Polític i Opinió Pública celebrada a la UB el 21 de juny de 2016.
La Jornada és fruït de la iniciativa i col·laboració entre UAB, UB, UPF, CUIMPB, ICPS i CEO.

Coorganització i participació en el Workshop Eleccions Generals, 2015
Workshop organitzat per l'ICPS i celebrat el 15 de març a la seu de l'Institut.
Presentació de la ponència: Eleccions generals i autonòmiques a Catalunya. Dues arenes electorals cada cop més diferents?, a càrrec de Lucía Medina.
2015

Publicació
Medina, Lucía. 2015. Izquierda y derecha en España. Un estudio longitudinal y comparado. Madrid: Centro de Investigaciones Sociológicas.
 
Publicació
Marcet, Joan. 2015. “Podemos, entre populisme et radicalisme” a Reynié, Dominique (Dir.) L’opinion européenne en 2015, Paris: Fondation pour l’Innnovation Politique.

Coorganització i participació en el Workshop Eleccions al Parlament de Catalunya, 2015
Workshop organitzat per l'ICPS i celebrat el 25 de novembre a la seu de l'Institut. 
Presentació de la ponència: Eleccions generals 2015 a Catalunya. Algunes prospeccions de vot, a càrrec de Lucía Medina. 

Coorganització de la sessió Eleccions catalanes 2015. Anàlisi de resultats
Presentació de la sessió a càrrec de Joan Marcet.
Sessió organitzada per l'ICPS i el COLPIS i celebrada el 30 de setembre
al Pati Manning.

Comunicació a càrrec de Joan Marcet.
Comunicació en el panel El paper dels partits i dels candidats
dins del curs Finançament de partits i de campanyes. Altres finançaments tòxics, organitzat per la CUIMP i l'Oficina Antifrau de Catalunya i celebrat el 7 i 8 de juliol.

Coorganització i participació en el Workshop Eleccions Municipals, 2015
Workshop organitzat per l'ICPS i celebrat el 18 de juny al Pati Manning a Barcelona.
Presentació de la ponència: Les eleccions municipals en l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Una exploració dels patrons de vot, a càrrec de Lucía Medina. 

Publicació
Medina, Lucía. 2015. Eleccions a Catalunya. Cap a una reedició del vot dual i l'abstenció diferencial? Col·lecció Quaderns de l'ICPS, núm. 9. Barcelona: Institut de Ciències Polítiques i Socials.

Coorganització i participació en el Fòrum Rosa Virós
Jornada de comportament polític fruït de la iniciativa de UAB, UB, UPF, CUIMPB, ICPS, CEO i CESB, celebrat el 4 de juny a Barcelona.
Presentació de la ponència:
Who answers what and when? The effects of the questionnaire on non-response on the questions of the barometers of the CIS, a càrrec de Lucía Medina (en coautoria amb Jordi Muñoz, Guillem Rico i Robert Liñeira). 

Coorganització de la sessió Anàlisi dels Resultats de les Eleccions al Regne Unit 2015
Presentació de la sessió a càrrec de Joan Marcet.
Sessió organitzada per l'ICPS i el COLPIS i celebrada l'11 de maig
a l'Edifici Can Serra de la Diputació de Barcelona.

Publicació
Medina, Lucía. 2015. From recession to long-lasting political crisis? Continuities and changes in Spanish politics in times of crisis and austerity. Col·lecció Working Papers, núm 334. Barcelona: Institut de Ciències Polítiques i Socials.

Conferència
La regeneració democràtica
a càrrec de Joan Marcet i Joan Botella.
Conferència organitzada per Amics de la UAB i la Fundació Bosch i Cadellach
i celebrada l'11 de març a la seu de la Fundació a Sabadell. 
2014


P
articipació en el seminari "La question catalane: Société, polítique, État?" organitzat pel Centre d'Études Politiques de l'Europe Latine (CEPEL) de la Universitat de Montpellier y l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), en partenariat amb l'Association Française de Science Politique amb ocasió de l'aparició del n°40 de la revista de Ciència Política «Pôle Sud». Seminari celebrat el 18 de setembre a París (Francia).
Presentació de la ponència De l'autonomisme à l'indepéndantime: 20 ans d'élections en Catalogne, a càrrec de Joan Marcet.


P
ublicació
Medina, Lucía i Jordi Muñoz. 2014. "¿Quiénes y porqué cambiaron su voto? El análisis de las transferencias de voto entre las elecciones generales de 2008 y 2011," a Eva Anduiza, Agustí Bosch, Lluís Orriols i Guillem Rico (eds), Elecciones generales 2011. Madrid, Centro de Investigaciones Sociológicas.


P
ublicació
Santamaría, Julián i Joan Marcet. 2014. "El referéndum para la reforma del Estatut de 2006. La ocasión perdida," a Braulio Gómez Fortes i Joan Font (eds), ¿Cómo votamos en los referéndums?. Madrid, Los Libros de la Catarata y Fundación Alternativas.


P
ublicació
Alliès, Paul i Joan Marcet. 2014. "La Catalogne sur le chemin de l'indepéndance?". Pôle Sud. Revue de science politique de l’Europe méridionale, 40, 5-12.


P
ublicació
Marcet, Joan, Lucía Medina i Robert Liñeira. 2014. "35 ans d'élections en Catalogne: de l'autonomisme à l'indépendantisme". Pôle Sud. Revue de science politique de l’Europe méridionale, 40, 81-97.


P
articipació 
en la VI Trobada "La opinión pública en el Estado Autonómico", organitzada pel Centro de Investigaciones Sociológicas i celebrada el 10 de juny a Sevilla.

Presentació de la ponència El record de vot en els sondeigs de l'ICPS, a càrrec de Lucía Medina.
 

Participació en la Conferència Internacional "A crise das democracias liberais", organitzada per l'Instituto Universitário de Lisboa (ISCTE-IUL) i celebrada del 8 al 10 de maig a Lisboa (Portugal).

Presentació de la ponència Political Crisis, Political Parties and Institutions: Southern Europe (Greece, Italy, Portugal and Spain) in comparative perspective, a càrrec de Lucía Medina (en col·laboració amb André Freire, Marco Lisi i Emmanouil Tsatsanis).


Publicació
Medina, Lucía. 2014. Més partits i més polarització. Els canvis en la competència electoral a Catalunya. Quaderns de l’ICPS núm. 5. Barcelona: Institut de Ciències Polítiques i Socials.

2013

Participació en la Jornada "Les militans socialistes et les autres", organitzada pel Centre de Recherches Politiques de Sciences Po (CEVIPOF), i celebrada el 18 d'octubre a París.


P
ublicació
Medina, Lucía. 2013. “Partisan Supply and Voters' Positioning on the Left-right Scale in Europe.” Party Politics (forthcoming).
 

Participació en el XI Congrés de la Asociación Española de Ciencia Política, celebrat del 18 al 20 de setembre a Sevilla.

Presentació de la ponència ¿Quién contesta qué y cuándo?: Los efectos del cuestionario sobre la no respuesta en las preguntas de los barómetros del CIS, a càrrec de Lucía Medina (en col.laboració amb Robert Liñeira, Jordi Muñoz i Guillem Rico).

Publicació
Medina, Lucía. 2013. Les institucions en el punt de mira. Les valoracions de les institucions i dels actors polítics i socials entre la població catalana (1991-2012). Quaderns de l’ICPS núm. 3. Barcelona: Institut de Ciències Polítiques i Socials.


Participació en el seminari "La chute de popularité des exécutifs: une approche comparée (Catalogne, France, Espagne)", organitzat pel Centre de Recherches Politiques de Sciences Po (CEVIPOF) i l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), i celebrat del 25 al 27 de juny a París.
Presentació de la ponència: La chute de popularité des gouvernements et des leaders politiques en Espagne, a càrrec de Joan Marcet.  
Presentació de la ponència: La confiance politique en Espagne, a càrrec de Robert Liñeira.
 

Publicació
Medina, Lucía, Robert Liñeira i Maria Freixanet. 2013. Vot i canvi. Una estimació dels fluxos de vot en les eleccions al Parlament de Catalunya de 2012 a partir de los dades del Sondeig de l'ICPS. Quaderns de l’ICPS núm. 1. Barcelona: Institut de Ciències Polítiques i Socials.


Publicació
Marcet, Joan i Lucía Medina. 2013. “Les élections au Parlament de Catalunya en novembre 2012: Des élections exceptionnelles.” Pôle Sud. Revue de science politique de l’Europe méridionale, 38, 123-133.

2012

Publicació
Medina, Lucía i Roser Rifà. 2012. "Política i classe social a Catalunya: Una anàlisi de la relació entre la classe social i les actituds i comportaments polítics," a Jacint Jordana et al. (coords.), Democràcia, Política i Societat. Homenantge a Rosa Virós. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra.


P
ublicació
Marcet, Joan i Robert Liñeira. 2012. "Les élections du 20 novembre 2011 en Espagne," Pôle Sud. Revue de science politique de l´Europe méridionale, 36 (1): 129-139.


P
articipació en el XXnd World Congress of Political Science "Reshaping Power, Shifting Boundaries", organitzat per l´International Political Science Association (IPSA), i celebrat del 8 al 12 de juliol a Madrid.
Presentació de la ponència: Partisan supply and left-right locations: a comparative study, a càrrec de Lucía Medina.


P
articipació al Workshop "Change in Political Attitudes, Panels and Experiments", organitzat pel Democracy, Elections and Citizenship Research Group del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la Universitat Autònoma de Barcelona, i celebrat el 7 i 8 de juny a Barcelona.
Participació de Robert Liñeira com a chair en la sessió: Attitudes: long-term perspectives.


P
articipació al seminari "Una visió comparada del comportament electoral a Espanya i França (2011-2012)", organitzat per l´Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i el Centre de Recherches Politiques de Sciences Po (CEVIPOF), i celebrat el 20 i 21 de setembre a Barcelona.
Presentació de la ponència: Qui a quitté qui? Le changement électoral en Espagne, a càrrec de Lucía Medina i Robert Liñeira.

2011

Publicació
Bartomeus, Oriol i Lucía Medina. 2011. "La competencia entre los partidos: ¿síntomas de cambio?," a Joan Marcet i Xavier Casals (eds.), Partidos y elecciones en la Cataluña del siglo XXI. Barcelona: Institut de Ciències Polítiques i Socials.


P
ublicació
Robert Liñeira. 2011. "Un moteur de l'indignation. La loi électorale en Espagne," http://www.laviedesidees.fr/Un-moteur-de-l-indignation.html


P
articipació a la V Trobada "La opinión pública en el Estado autonómico", organitzada pel Centro de Investigaciones Sociológicas, i celebrada el 15 i 16 de desembre a Segòvia.


P
ublicació
Marcet, Joan i Oriol Bartomeus. 2011. "Les élections et autonomiques du 22 mai en Espagne et en Catalogne," Pôle Sud. Revue de science politique de l´Europe méridionale, 35 (2): 130-143.


P
articipació al X Congrés de l´Asociación Española de Ciencia Política, celebrat del 7 al 9 de setembre a Múrcia.
Lucia Medina participa com a coordinadora i relatora del Grup de Treball 4.2 "Cultura política ayer y hoy: tres décadas de evolución y cambio de las actitudes políticas de los españoles".


P
ublicació
Robert Liñeira. 2011. "Less at Stake' or a Different Game? Regional Voting in Catalonia and Scotland," Regional & Federal Studies, 21 (3): 283-303.


P
articipació al seminari "La confiance politique en crise: Une comparaison des situations en France, en Espagne et en Catalogne", organitzat pel Centre de Recherches Politiques de Sciences Po (CEVIPOF) i l´Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), i celebrat el 20 de juny a Paris.
Presentació de la ponència: La mesure de la confiance et du soutien politique en Espagne, a càrrec de Robert Liñeira.

2010

Recerca
Política i classe social a Catalunya. Una anàlisi de la relació entre la classe social i les actituds i comportaments polítics
Aquesta recerca té com a objectius l'examen del perfil polític, quant a les seves actituds i opinions, de les diferents classes socials a Catalunya, i la comprovació de l'efecte que la pertinença a una classe determinada exerceix sobre el vot.
Amb el suport del Centre d'Estudis d'Opinió, CEO.
 
Participació al seminari "Les effets politiques de la crise économique en Catalogne, Espagne et France: analyse comparée", organitzat per l´Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i el Centre de Recherches Politiques de Sciences Po (CEVIPOF), i celebrat el 9 d'abril a Barcelona.

Presentació de la ponència: De la crise économique à la crise politique en Espagne et Catalogne, a càrrec de Lucía Medina.


P
ublicació
Medina, Lucía. 2010. "Oferta partidista y ubicaciones en el eje izquierda-derecha: un estudio comparado," a Mariano Torcal (ed.), La ciudadanía europea en el siglo XXI. Estudio comparado de sus actitudes, opinión pública y comportamiento político. Madrid: Centro de Investigaciones Sociológicas.

2009

Recerca
Les identitats catalana i espanyola a Catalunya (1991-2008)
Estudi de la distribució d'aquestes identitats entre la població catalana al llarg del temps, de les característiques actitudinals i socials de cada grup identitari i dels factors associats a l'adopció d'una identitat concreta i no d'una altra.
Amb el suport del Centre d'Estudis d'Opinió, CEO.


Participació al seminari de l'Observatori de Canvi Polític, organizat per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i el Centre d'Études Politiques de l'Europe Latine (CEPEL) de la Universitat de Montpellier, i celebrat del 26 al 27 de novembre a Barcelona.
Presentació de la ponència: Analyse des résultats des élections européennes en Catalogne, a càrrec de Lucía Medina (en col·laboració amb Marta Luque).


Participació a la IV Trobada "La opinión pública en el Estado autonómico", organitzada pel Centro de Investigaciones Sociológicas, i celebrada el 22 i 23 d'octubre a Segòvia.


Recerca
L'"abstenció diferencial" a les conurbacions de Madrid i Barcelona
L'objectiu d'aquesta investigació és analitzar l'anomenada "abstenció diferencial" que es produeix tant a les conurbacions urbanes de Catalunya com de la Comunitat de Madrid, tot intentant verificar la importància de factors que bàsicament relacionen l'abstenció diferencial amb la percepció del caràcter de segon ordre de les eleccions autonòmiques i locals, però també amb la difusió d'actituds d'estranyament respecte de la política a partir del desenvolupament de processos de modernització social.
Aquest projecte de recerca compta per a la seva realització amb una subvenció econòmica del la Direcció de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya.


Participació al III Congrés de l'European Survey Research Association (ESRA), organitzat per l'ESRA en col·laboració amb l'Institut de Filosofia i Sociologia de l'Acadèmia Polonesa de Ciències i el Departament de Dret de la Universitat de Varsòvia, i celebrat del 29 de juny al 3 de juliol a Varsòvia (Polònia).
Presentació de la ponència: Non-location on the left-right scale in Europe: a comparative analysis of its magnitude and factors, a càrrec de Lucía Medina.


Participació al Simposi "Election Timing and Vertical Simultaneity in Multi-Level Polities", organitzat per Vives – Research Centre for Regional Economics de la Universitat Catòlica de Lovaina, i celebrat el 27 de març a Lovaina (Bèlgica).
Presentació de la ponència: Concurrent Elections and Their Electoral Effects: Evidences from General-Regional Simultaneous Elections in Spain, a càrrec de Robert Liñeira.

2008

Publicació
Marcet, Joan, Lucía Medina i Marta Luque. 2008. "Les élections de mars 2008 en Espagne et en Catalogne," Pôle Sud. Revue de science politique de l'Europe méridionale, 29 (2): 9-24.


Recerca
La immigració i la política catalana
Una anàlisi comparada de les actituds polítiques de la població immigrada en relació amb la població autòctona.
Amb el suport del Centre d'Estudis d'Opinió, CEO.


Participació al V Congrés de Metodologia d'Enquestes, organitzat per l'Instituto Social de Estudios Avanzados (IESA-CSIC), i celebrat del 24 al 26 de setembre a Còrdova.
Presentació de la ponència: La escala izquierda-derecha: ¿cuánto importa qué categorías de respuesta incluimos?, a càrrec de Lucía Medina (realitzada en col·laboració amb Mónica Méndez, del Centro de Investigaciones Sociológicas).


Participació al seminari "Mise en regard des élections législatives espagnoles et des élections municipales françaises", organitzat pel Centre de Recherches Politiques de Sciences Po (CEVIPOF) i l´Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), i celebrat el 27 de juny a Paris.
Presentació de la ponència: La concurrence électorale entre le PSOE et le PP et ses ancrages, a càrrec de Lucía Medina.


Participació al seminari de l'Observatori de Canvi Polític, organitzat pel Centre d'Études Politiques de l'Europe Latine (CEPEL) de la Universitat de Montpellier i per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS), i celebrat del 28 al 29 de maig a Montpellier.
Presentació de la ponència:Les enjeux territoriaux en Espagne après les législatives de 2008 (a càrrec de Lucía Medina).
Presentació de la ponència: Les élections législatives en Catalogne (a càrrec de Marta Luque).


Participació a la III Trobada "La opinión pública en el Estado autonómico", organitzada pel Centre d'Estudis d'Opinió i el Centro de Investigaciones Sociológicas, i celebrada el 27 i 28 de març a Barcelona.

2007

Recerca
Política i Ciutadania a Catalunya
El Sondeig Polític a Catalunya de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials: una explotació de les seves dades.
Amb el suport del Centre d'Estudis d'Opinió, CEO.


Participació al seminari de l'Observatori de Canvi Polític, organtizat per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i el Centre d'Études Politiques de l'Europe Latine (CEPEL) de la Universitat de Montpellier, i celebrat al novembre a Barcelona.
Presentació de la ponència: La participation aux élections municipales dans l'Europe (a càrrec de Lucía Medina).
Presentació de la ponència: Les élections législatives en Catalogne 1977-2007 (a càrrec de Marta Luque).


Participació a la II Trobada "La opinión pública en el Estado autonómico", organitzada pel Centro de Investigaciones Sociológicas, i celebrada el 18 i 19 d'octubre a Còrdova.


Participació al VIII Congrés de l'Asociación Española de Ciencia Política, celebrat del 18 al 20 de setembre a València.
Presentació de la ponència: La competencia electoral entre PSOE y PP: el peso de los anclajes de ideología, religión y clase, a càrrec de Lucía Medina (en col·laboració amb Mariano Torcal (UPF)).
Presentació de la ponència: El impacto electoral de la evaluación de la gestión del gobierno: el caso de las elecciones autonómicas catalanas de 2006, a càrrec de Lucía Medina  (en col·laboració amb Marta Luque i Sergi Pardos).


Participació al seminari "L'élection présidentielle et les élections municipales et régionales", organitzat per l´Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i el Centre de Recherches Politiques de Sciences Po (CEVIPOF), i celebrat el 29 de juny a Barcelona.
Presentació de la ponència: Participation aux élections municipales dans l'Europe. Approche comparée, a càrrec de Lucía Medina.
Presentació de la ponència: Les élections régionales en Espagne: changements et continuités, a càrrec de Robert Liñeira.


Publicació
Torcal, Mariano i Lucía Medina. 2007. "La competencia electoral entre PSOE y PP: el peso de los anclajes de ideología, religión y clase," a José Ramón Montero, Ignacio Lago i Mariano Torcal (eds.), Elecciones Generales 2004. Madrid: Centro de Investigaciones Sociológicas.


Publicació
Roßteutscher, Sigrid, Lucía Medina i Per Selle. 2007. "Age and Generation. Patterns of Associational Fertility and Survival," a William A. Maloney i Sigrid Roßteutscher (eds.), Social Capital and Associations in European Democracies. A Comparative Analysis. Abingdon: Routledge.

2006

Participació a la I Trobada "La opinión pública en el Estado autonómico", organitzada pel Centro de Investigaciones Sociológicas, i celebrada el 30 de novembre i l'1 de desembre a Palma de Mallorca.


Participació al Congrés "Cambio social y socialización política en la sociedad del conocimiento" dins de les III Jornades del Comitè d'Investigació en Sociologia Política (CISP), organitzades per la Federación Española de Sociología (FES), el Centro de Estudios sobre la Identidad Colectiva de la Universidad del País Vasco, i celebrades el 21 i 22 de setembre a Bilbao.


Publicació
Medina, Lucía i Luis Ramiro. 2006. "La participación en asociaciones: actitudes y estructuras organizativas," a José Ramón Montero, Joan Font i Mariano Torcal (eds.), Ciudadanos, asociaciones y participación en España. Madrid: Centro de Investigaciones Sociológicas.


Publicació
Ferrer, Mariona, Lucía Medina i Mariano Torcal. 2006. "La participación política: factores explicativos," a José Ramón Montero, Joan Font i Mariano Torcal (eds.), Ciudadanos, asociaciones y participación en España. Madrid: Centro de Investigaciones Sociológicas.


Participació a la trobada: "Las encuestas ante las elecciones autonómicas y municipales de 2007", organitzada pel Centro de Investigaciones Sociológicas, i celebrada el 18 i 19 de maig a Toledo.


Publicació
Medina, Lucía. 2006. "La participation électorale au référendum sur la Constitution Européenne en Espagne," a Joan Marcet (ed.), La Constitution Européenne à Référendum. Espagne et France 2005. Barcelona: Institut de Ciències Polítiques i Socials.

2005

Participació al VII Congrés de la Asociación Española de Ciencia Política, celebrat del 21 al 22 de setembre a Madrid.
Presentació de la ponència: La institucionalización del sistema de partidos español. El peso de los anclajes de clase, religión e ideología en la competencia PSOE/PP: 1988-2004, a càrrec de Lucía Medina (en col·laboració amb Mariano Torcal (UPF)).


Publicació
Marcet, Joan, Jesús Maestro i Lucía Medina. 2005. El comportament electoral dels espanyols als referèndum de la Constitució Europea. Working Paper núm. 240. Barcelona: Institut de Ciències Polítiques i Socials.


Participació al seminari "Le référendum sur la Constitution Européenne. Espagne-France", organitzat per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i el Centre de Recherches Politiques de Sciences Po (CEVIPOF), i celebrat l'1 i el 2 de juliol a Barcelona.
Presentació de la ponència: The Spanish referendum on the European Constitution, a càrrec de Lucía Medina.


Participació al seminari de l'Observatori de Canvi Polític, organizat per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) i el Centre d'Études Politiques de l'Europe Latine (CEPEL) de la Universitat de Montpellier, i celebrat el 17 de juny a Barcelona.
Presentació de la ponència: La identificación nacional subjetiva de los catalanes respecto de Cataluña, España y Europa, a càrrec de Lucía Medina.

Consulteu el contingut d'altres edicions.

 

 

Introdueix clau d'accés